ARFID – avoidant restrictive food intake disorder. Czy to groźne schorzenie? Sprawdź!

ARFID w porównaniu do innych rodzajów zaburzeń odżywiania jest odkryciem dosyć nowym. Pierwszy raz to schorzenie zostało ujęte w klasyfikacji chorób DSM-V w 2013 roku. Sprawdź, na czym polega!
beata
ARFID

ARFID to avoidant restrictive food intake, czyli zaburzenie odżywiania polegające na tym, że pacjent unika lub ogranicza przyjmowanie pokarmów. Choć to schorzenie nieco różni się od innych rodzajów zaburzeń odżywiania, to również może mieć negatywne konsekwencje dla zdrowia. Podstawowa różnica polega na tym, że pacjent nie ma zaburzonego obrazu własnego ciała, nie zależy mu na tym, żeby stracić kilka kilogramów. Główny problem polega na braku apetytu, chęci i zainteresowania jedzeniem. W przypadku dzieci, ale także dorosły wybiórczość, jeśli chodzi o spożywanie pokarmów, nie musi od razu oznaczać choroby. Jakie są objawy ARFID? Sprawdź!

Avoidant restrictive food intake disorder – co to?

ARFID to zaburzenie odżywiania polegające na tym, że osoba chora unika lub ogranicza przyjmowanie pokarmów. Do charakterystycznych symptomów tego schorzenia zalicza się na przykład brak zainteresowania posiłkami, pomijanie posiłków, spożywanie bardzo małej ilości pożywienia, pojawienie się lęku związanego z możliwością zadławienia lub wymiotowania, a także wrażliwość sensoryczna powodująca między innymi unikanie warzyw lub owoców. Osoba cierpiąca na to schorzenie może odrzucać zupełnie pewne produkty ze względu na ich wygląd – kolor, teksturę, konsystencję.

Jakie są przyczyny ARFID?

Bardzo trudno jest wskazać, co może być przyczyną pojawienia się ARFID u pacjenta. Niektóre osoby są bardziej podatne na zaburzenia odżywiania. Przyczyną niechęci do jedzenia mogą być między innymi niewłaściwe nawyki żywieniowe ukształtowane w dzieciństwie, doświadczenie jakieś traumy związanej z jedzeniem, zaburzenia motoryczne i sensoryczne, zaburzenia trawienia.

Przeczytaj  Bulimia – objawy, test zaburzeń odżywiania, leczenie i skutki

Kto znajduje się w grupie ryzyka?

Na omawiane schorzenie częściej narażone są dzieci autystyczne lub z ADHD, a także dzieci, które już od najmłodszych lat wykluczały z diety wiele produktów. Jeśli ich nawyki stopniowo się nie zmieniały, to istnieje spore ryzyko, że będą borykać się z zaburzeniami odżywania. W grupie ryzyka znajdują się również osoby cierpiące na zaburzenia lękowe, które po prostu mogą bać się wpływu danego pożywienia na organizm lub możliwość zakrztuszenia i wymiotów.

ARFID – objawy zaburzenia odżywiania

Zdiagnozowanie ARFID nie należy do prostych zadań. Wiele osób bagatelizuje pierwsze objawy, gdyż szczególnie u dzieci niechęć do jedzenia nie jest czymś bardzo dziwnym. Jednak konsultacja z lekarzem to najlepszy sposób, aby mieć pewność, czy to jedynie chwilowe upodobania, czy zaburzenia odżywiania. Niestety samodzielnie nie można stawiać diagnozy, powinien zająć się tym lekarz. U osób z ARFID pojawiają się następujące objawy:

  • brak apetytu,
  • brak zainteresowania jedzeniem,
  • spożywanie bardzo małych porcji jedzenia,
  • unikanie lub pomijanie posiłków,
  • utrata masy ciała,
  • odrzucanie niektórych produktów ze względu na teksturę, kolor lub konsystencję,
  • lęk przed spożywaniem niektórych pokarmów,

ARFID nieco różni się od innych zaburzeń odżywiania, gdyż zazwyczaj głównym problemem pacjenta jest niechęć do jedzenia, która niekoniecznie jest powodowana brakiem akceptacji swojego ciała i próbami odchudzania. Jednak mimo wszystko osoba chora na ARFID ze względu na unikanie przyjmowania pokarmów, traci na wadze. U wielu osób poziom tkanki tłuszczowej jest zbyt niski.

Skutki AFIRD

Skutki wybiórczości pokarmowej w związku z ARFID mogą być bardzo poważne i mocno wpływać na zdrowie fizyczne, ale i psychiczne pacjenta. Unikanie jedzenia, które przecież jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, powoduje niedobory żywieniowe. Do głównych skutków ARFID zalicza się między innymi:

  • niedożywienie,
  • odwodnienie organizmu,
  • znaczna utrata masy ciała,
  • senność i brak energii,
  • problemy z koncentracją,
  • zaburzenia nastroju,
  • konieczność żywienia dojelitowego,
  • problemy z układem trawiennym,
  • wahania cukru we krwi,
  • zaburzenia neurologiczne,
  • konieczność przyjmowania suplementów mających uzupełnić niedobory,
  • problemy w kontaktach społecznych,
  • izolacja,
  • problemy rozwojowe u dzieci.
Przeczytaj  Anoreksja – jadłowstręt psychiczny, który ma poważne skutki. Jak przebiega leczenie anoreksji? Sprawdź!

Nie da się zaprzeczyć, że niedożywienie, odwodnienie i bardzo niski poziom tkanki tłuszczowej mogą doprowadzić do różnych schorzeń somatycznych. Właśnie dlatego unikanie przyjmowania pokarmów jest groźne dla zdrowia. Organizm, aby mógł prawidłowo funkcjonować, potrzebuje białek, tłuszczy i węglowodanów w odpowiednich proporcjach. W ten sposób do organizmu dostarczana jest energia niezbędna do podejmowania codziennych wyzwań. W przypadku dzieci ARFID może wpływać na problemy rozwojowe, co jest ogromny zagrożeniem i może się odbić na przyszłości malucha. Jeśli zauważyłeś niepokojące objawy u siebie lub kogoś bliskiego, nie zwlekaj i poszukaj pomocy u specjalisty. Wczesna diagnoza i wdrożenie wielopłaszczyznowego leczenia to najlepsza droga do zdrowia.

Metody leczenia ARFID

Diagnozę w przypadku ARFID może postawić wyłącznie doświadczony specjalista, kierując się swoją wiedzą na ten temat i kwestionariuszem diagnostycznym. Trzeba pamiętać, że jeśli dziecko wyklucza sporo pokarmów z diety, nie koniecznie od razu oznacza to, że cierpi na ARFID. Jednak w przypadku niepokojących sygnałów należy jak najszybciej udać się na konsultację, która rozwieje wszelkie wątpliwości. Nie można bagatelizować żadnego rodzaju zaburzeń odżywiania, gdyż każda niewłaściwa relacja z jedzeniem może mieć bardzo złe skutki dla zdrowia fizycznego i psychicznego.

Kompleksowe podejście do pacjenta

W leczeniu AFRID niezwykle ważna jest kompleksowa opieka. Chory na omawiane zaburzenie powinien otrzymać pomoc ze strony lekarza, który będzie kontrolował jego stan zdrowia i problemy związane z niedożywieniem organizmu, dietetyka, który pomoże w odpowiednim zbilansowaniu diety uzupełniającej niedobory, a także psychiatry, które pomoże uporać się z problemami psychicznymi. Leczenie AFRID to trudna praca na wielu płaszczyznach. Świetne efekty może przynieść psychoterapia, jednak wymaga ona zaangażowania chorego. W przypadku przebiegu tego schorzenia bardzo ważne jest uzupełnienie niedoborów i zregenerowanie organizmu pacjenta.

ARFID to zaburzenie, które zostało scharakteryzowane zaledwie kilka lat temu. W większości dotyczy ono dzieci, choć osoby dorosłe również mogą się z nim borykać. Niezależnie od wieku pacjenta może mieć wiele negatywnych konsekwencji dla zdrowia fizycznego i psychicznego. Polega na unikaniu lub wyeliminowaniu pokarmów. Przyczyną takiego zachowania może być brak apetytu, niechęć do jedzenia, lęki związany ze spożywaniem pokarmów. W przeciwieństwie do innych zaburzeń odżywiania, w tym przypadku osoba borykająca się z omawianym schorzeniem nie ma zaburzonego obraz własnego ciała, nie myśli obsesyjnie o utracie kilogramów. ARFID może doprowadzić do niedożywienia, odwodnienia i wielu dolegliwości somatycznych. Jeśli chodzi o zdrowie psychiczne, pacjent może czuć się odrzucony, pogarsza się jego samopoczucie, przez co izoluje się od innych. W przypadku jakichkolwiek dolegliwości warto skonsultować się z lekarzem

Przeczytaj  Anoreksja – objawy, test psychologiczny SCOFF

Powiązane:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne artykuły